Ii

© Ville Jäppinen

Ii on noin 10 000 asukkaan merenrantakunta Pohjois-Pohjanmaalla. Iin kunta tavoittelee 80 prosentin hiilidioksidipäästövähennystä vuoteen 2020 mennessä, joka on jopa 30 vuotta EU:n ilmastotavoitetta ripeämpi. Lisäksi kunta on sitoutunut kierrättämään ja välttämään jätteiden syntyä sekä käyttämään yhteisiä resursseja maapallon kantokyvyn rajoissa.

Mitä Iissä on jo tehty kiertotalouden edistämiseksi?

Ruokahävikin pienentämiseksi Iin kunnan koululta voi ostaa ylijäämäruokaa päivittäin. Ruokalippuja saa kunnanviraston yhteispalvelupisteestä. Ylijäämäruokaa voi ostaa myös lounasravintola Salotista. Paikalliset ruokakaupat jakavat ylijäämäelintarvikkeitaan paikallisten yhdistysten kautta.

Rakennusjätteitä hyödynnetään ja kierrätetään mm. ulkoalueiden ja virkistyspaikkojen rakenteissa ja kunnan järjestämässä työpajatoiminnassa. Myös kunnan käytöstä poistamia tekstiilejä ja kalusteita hyödynnetään ja korjataan työpajassa.

Kunta on selvittänyt jakamistalouden mahdollisuuksia kuntalaisten liikkumisen osalta. Kunta on tehnyt joukkoliikenneselvityksen, jonka pohjalta pilotoidaan parhaillaan uutta kimppakyytiratkaisua. Lisäksi selvitellään jakamistalouden malleja kunnan täyssähköautoihin.

Tavoitteet Edelläkävijäkuntana

Tavoitteena kiertotalouden mallikunta, joka toimii alueellisena kiertotalouden kiihdyttämönä sekä uusien teknologioiden ja menetelmien kokeilualustana. Tavoitteena on ottaa käyttöön onnistuneen energia- ja ilmastotyön toimintamallit kiertotaloudessa ja sitouttaa kaikki kunnan toimijat mukaan innovatiivisilla menetelmillä kuten palvelunmuotoilulla. 

Lisätietoa

Julkaistu 20.11.2017 klo 8.47, päivitetty 21.12.2020 klo 13.38
  • Tulosta sivu