Kierrätyskalusteilla säästettiin lahtelaisessa koulussa yli 70 000 kiloa luonnonvaroja

Uutinen 7.3.2022 klo 12.06
Kukkasen peruskoulun aktiiviaula © Jonna Wirèn

Kiertotalous on osa Lahden kaupungin strategiaa ja hankintaohjelmaa. Vuonna 2020 kaupunki solmi kierrätyskalusteiden puitesopimuksen kolmen toimittajan kanssa: OffiStoren, Martelan ja Pa-Ri Materian. Käytössä on samaan aikaan myös uusien kalusteiden puitesopimus.

"Myös siinä mainitaan kalusteiden kierrätys käytöstä poiston jälkeen", kertoo Lahden kaupungin hankintapäällikkö Tarinka Ringvall. Puitesopimuksessa määritellään toimittajille tietyt vaatimukset. "Heidän on tunnettava kierrätyskalusteiden taustat, jotta voimme sulkea pois riskin kalusteen käytöstä sisäilmaongelmakohteessa. Lisäksi toimittajat sitoutuvat huoltamaan ja korjaamaan kalusteita takuuaikana ja tarpeen mukaan myös sen jälkeen."

Ringvallin mukaan yllättävän monella kaupungin toimijalla on ollut korkea kynnys hankkia käytettyjä kalusteita, ja hankinnoissa on päästy alkuun vasta vuoden 2021 lopulla. "Kierrätyskalusteiden valintaa onkin tärkeä tukea laajalla sisäisellä viestinnällä, jotta laatuun liittyviä huolia voidaan hälventää. Lisäksi on hyväksyttävä, että vanhoista kierrätyskalusteista ei voi mitenkään selvittää kaikkia tietoja, kuten kalusteessa käytettyjä materiaaleja tai kemikaaleja."

Kierrätyskalusteet luovat kouluun persoonallisia tiloja

Yksi kierrätyskalustehankintojen edelläkävijöistä on lahtelainen yläkoulu Kukkasen peruskoulu. Kun koulu siirtyi Rakokiven alakoululta ja lukiolta vapautuneisiin tiloihin Nastopoliin, tilat kalustettiin lähes yksinomaan kierrätyskalusteilla. Kiitos siitä kuuluu koulun aktiiviselle henkilökunnalle ja rehtori Sanna Ainolalle.

"Toimme kalusteita mukanamme vanhasta koulusta ja otimme käyttöön myös muista kaupungin opetustiloista vapautuneita kalusteita", Ainola kertoo. Hänen mukaansa kierrätyskalusteilla ei välttämättä voi luoda koko kouluun yhtenäistä ilmettä, mutta opettajilla on toisaalta vapaus kalustaa luokkansa persoonallisemmalla tavalla. "Opettajat pääsivät vaikuttamaan myös tilojen sisustukseen, ja esimerkiksi verhot tehdään Lahden kaupungin nuorten työpajoissa."

Nastopoli ei ole aivan tavanomainen koulurakennus, vaan avoimia oppimisympäristöjä on luotu entisiin konehallitiloihin. Myös käytävät ovat avaria, ja yhdestä suunniteltiinkin oppilaiden kanssa yhdessä aktiiviaula. "Oppilaiden toiveesta aulaan hankittiin esimerkiksi kierrätettyjä sohvia, säkkituoleja ja käytetty biljardipöytä. Osallistamisen kautta tiloja myös arvostetaan enemmän."

© Timo Harmaa / Pa-Ri

Kierrätyskalusteen toiminnallisuus ei eroa uudesta

Kukkasen peruskoulun kierrätyskalusteet toimitti Pa-Ri Materia Oy, joka on erikoistunut kierrätyskalusteiden myyntiin jo vuodesta 1997 asti. Valikoimaan kuuluvat nykyään myös uudet kalusteet, ja kun molempia yhdistellään, puhutaan tilan hybridikalustamisesta. "Tärkeimpänä tavoitteena on saada kalusteille mahdollisimman pitkä elinkaari", toteaa aluejohtaja Timo Harmaa.

Kukkasen peruskoululle toimitettiin Pa-Rin historian suurin yksittäinen kierrätyskalustetilaus, joka sisälsi muun muassa yli 300 oppilaspöytää, oppilaiden aktiiviaulan kalusteet sekä opettajanhuoneen ja neuvottelu- ja taukotilojen pehmeät kalusteet. Pääosa niistä on enintään 3–5 vuotta vanhoja Martelan ja EFG:n laatukalusteita. "Tiedämme myös kalusteiden historian tarkkaan. Pehmeät kalusteet tulevat Wärtsilä Oyj Vaasan toimistolta ja oppilaspöydät Puolustusvoimilta."

Kukkasen peruskoulun kierrätyskalusteilla kalustettu luokka © Piia Kytö

Kaikki Pa-Rin myymät kierrätyskalusteet on todettu jo vastaanotettaessa myyntikelpoisiksi. Pehmeät kalusteet vähintään imuroidaan, usein pestään ja tarvittaessa verhoillaan uudelleen. Komponentteja voidaan myös yhdistellä, jolloin vaikkapa tuoli rakennetaan useista ”vaihto-osista”. "Kierrätyskalusteissa ei kuitenkaan huomaa mitään eroa uusiin. Toiminnallisuus on aivan sama."

Kukkasen peruskoululle toimitetuista kalusteista suurin osa kuuluu yhä valmistajiensa valikoimiin, joten kierrätystuotteiden valinta laski kalustehankinnan hintaa neljäsosaan vastaavan tasoiseen uushankintaan verrattuna. Säästöjen ansiosta koululle voitiin tilata kaikille halukkaille opettajille ergonomiset sähköpöydät ja satulatuolit. Ympäristösäästöt olivat vähintään yhtä merkittävät.

"Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus Oy auditoi Kukkasen peruskoulun hankinnat, ja kierrätyskalusteiden käyttö säästi kiinteitä luonnonvaroja 71 000 kiloa", Timo Harmaa kertoo. Hiilidioksidipäästöt laskivat 22 500 kiloa. "Se vastaa keskiverto suomalaisen asumispäästöjä yli 10 vuoden ajalta."

Lisätietoja

  • Lahden kaupungin hankintapäällikkö Tarinka Ringvall, etunimi.sukunimi@lahti.fi

Lisää aiheesta


  • Tulosta sivu