CircBrief: Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa

Uutinen 28.9.2022 klo 14.59
© Adobe Stock

Suomessa ravitsemispalveluissa elintarvikejätettä on arvioitu syntyvän vuosittain yhteensä 78 miljoona kiloa, tästä ruokahävikkiä, eli yhä syömäkelpoista ruokaa, on yhteensä 61 miljoonaa kiloa.

Uusimmassa CircBriefissä esittelemme toimintamallin ruokahävikin vähentämiseksi.

Lisäksi kasasimme yksien kansien väliin esimerkkejä ruokahävikin vähentämisessä kunnissa sekä työkaluja avuksi ruokahävikin laskemiseen ja vähentämiseen.

Tiedon kulku on ruokahävikin vähentämisen toimintamallin ytimessä

Ruokahävikin vähentämiseksi ravitsemispalveluissa on kehitetty toimintamalli ruokahävikkimittausten, työpajojen ja haastatteluiden perusteella. Toimintamallin pohjana on jatkuva mittaus, jonka perusteella yritys tai toimipiste valitsee sopivat toimenpiteet käyttöönsä. Toimenpiteiden ja tavoitteiden toteutumista seurataan päivittäisellä mittauksella. Toimintamalli on sovellettavissa kaikkiin ravitsemispalveluihin Suomessa.

Vastuu toimintamallin toteutumisesta on kaikilla osapuolilla: palvelun tilaajalla, ravitsemispalvelujen johdolla, suunnittelijoilla, keittiöhenkilöstöllä sekä asiakkailla.

Toimintamalli ruokahävikin pinentämiseksi.
Toimintamalli perustuu yhteiseen tahtotilaan ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä. © Circwaste/SYKE

Haluatko vähentää ruokahävikkiä?

Luke on kehittänyt ravitsemispalveluyrityksille helppokäyttöisen online-sovelluksen Lukelokin ruokahävikin mittaamiseen. Ohjelma laskee hävikin valmistettua ruokamäärää kohti ja asiakasta kohti. Tulosten perusteella voidaan arvioida, missä ja miksi hävikkiä syntyy eniten.

Pajatso on Luken kehittämä alusta, jossa voit opiskella ruokahävikin vähentämisestä, ladata oppaita, jakaa parhaita käytäntöjä ja verkostoitua muiden ravitsemispalvelutoimijoiden kanssa.

Tutustu julkaisuun

Lisätietoja

  • erikoistutkija Kirsi Silvennoinen, Luonnonvarakeskus (Luke), etunimi.sukunimi@luke.fi
  • erikoistutkija Sari Piippo, Suomen ympäristökeskus SYKE, etunimi.sukunimi@syke.fi

  • Tulosta sivu