Kiertotalouskiihdyttämö sparraa kymmentä hanketta

Suomen ympäristökeskus järjesti keväällä 2018 kunnille etsintäkuulutuksen, jonka tavoitteena oli löytää yhteisiä hankintatarpeita, hankeaihioita ja käynnistymässä olevia hankintoja, jotka voitaisiin toteuttaa vähähiilisesti ja kiertotalouden hengessä.

Vertaistukea ja sparrausta 10 hankkeelle

Ehdotuksia tuli yli 30. SYKEn asiantuntijat arvioivat ehdotettujen hankintojen vähähiilisyys- ja kiertotalousmahdollisuuksia, vaikuttavuutta ja skaalautuvuutta. Ehdotuksista valittiin kymmenen suunniteluvaiheessa olevaa hanketta, jotka saavat Kiertotalouskiihdyttämöltä kohdennettua sparrausapua hankinnan edistämiseen vuosien 2018-2019 aikana.

Apua voi saada hankintatarpeen kirkastamiseen, hankinnan suunnitteluun, markkinavuoropuheluun, hankinnan läpivientiin ja käytännön esteiden ratkomiseen sekä hankinnan ympäristö- ja kustannushyötyjen arvioimiseen.

Keskeiset teema-alueet ovat:

  1. älykäs rakentaminen ja infrastruktuuri
  2. kestävä liikkuminen ja logistiikka
  3. kestävät ruokajärjestelmät

Esimerkkejä edistettävistä hankinnoista ja investoinneista ovat rakentamisen uusiomateriaalit ja puurakentaminen, maa-ainesten resurssitehokas käyttö ja digitaaliset energiatehokkaat ratkaisut.

Kestävään liikkumiseen ja logistiikkaan voivat sisältyä muun muassa digitaalisten alustojen hyödyntäminen, innovatiiviset kuljetusratkaisut ja vaihtoehtoiset käyttövoimat liikenteessä ja kuljetuspalveluissa sekä jakamistalouden ratkaisut.

Kestävät ruokajärjestelmät keskittyvät hankintojen mahdollisuuksiin vähentää ruokahävikkiä ja pienentää hiilijalanjälkeä tuotanto- ja jakeluketjussa, sekä huomioida ruoka- ja elintarvikehankintojen aluetaloudellinen merkitys.

Hanketta rahoittaa Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ja se liittyy laajempaan Vähähiilisyys-kiertotalouskiihdyttämö -hankekokonaisuuteen, jossa Suomen ympäristökeskus ja Kuntarahoituksen tytäryhtiö Inspira edistävät vähähiilisiä kiertotalousratkaisuja etenkin kuntakentällä.

Lisää aiheesta

Lisätietoja ja yhteydenotot

  • Erikoistutkija Katriina Alhola, etunimi.sukunimi@syke.fi, puh. 029 525 1065
Julkaistu 12.1.2018 klo 12.55, päivitetty 30.11.2020 klo 11.07
  • Tulosta sivu