Industrial CIRCWASTE Challenge – ratkaisuja kiertotaloushaasteisiin

RSS
30.10.2018 Tuula Raukola
Kuvituskuva Haastekilpailu

Euroopan unioni asettaa jäsenmailleen kovia kiertotaloustavoitteita, jotka harvaan asutussa Suomessa tuntuvat joskus hankalilta saavuttaa. Aika usein törmää siihen, että materiaalien hyötykäyttäjiä löytyy, mutta logistiikka syö kannattavuuden toiminnalta. Satakuntalaisesta perspektiivistä katsottuna myös tutkimus on keskittynyt kovin kauas, minkä johdosta asiantuntijoita pitää kalastella ongelman ääreen kaikenlaisin keinoin.

Hackathonit eli haastekilpailut ovat uusin kalastusverkko. Perinteisesti hackathon mielletään kovaan koodaukseen ja kilpailuun, jossa tavoitellaan mittavia palkintoja. Nykyisin tätä menetelmää on sovellettu vähän laajemmin ja kevyemmällä konseptilla muillekin aloille. Haastekilpailujen avulla kutsutaan alan asiantuntijat mukaan innovaatioyhteistyöhön alueen teollisuuden kanssa eikä palkintona tarvitse olla rahaa, myös lupaus yhteistyöstä on osoittautunut hyväksi houkuttimeksi.

Teollisuuden sivuvirrat hyötykäyttöön

Prizztech Oy on järjestänyt menestyksekkäästi haastekilpailuja Satakunnassa teolliseen tuotantoon ja teknologiaan liittyen. Saman konseptin pohjalta on tänä syksynä käynnistetty Industrial CIRCWASTE Challenge Satakunta -haastekilpailusarja, jonka tavoitteena on etsiä ratkaisuja teollisten sivuvirtojen hyötykäytön edistämiseksi. Avoimiin haastekilpailuihin voivat osallistua niin yritykset, tutkimuslaitokset, korkeakoulut kuin yksityishenkilötkin. Challenge Day -tapahtumassa esitellään kilpailuhaasteet ja kerrotaan tavoiteltaviin ratkaisuihin liittyvistä vaatimuksista.

Nostoteksti Tuula Raukola
 

Ensimmäinen kiertotalouden Challenge Day järjestettiin lokakuussa Tampereella nimellä Honkajoki CIRCWASTE Challenge. Haasteen kautta Honkajoki Oy etsii uusia ratkaisuja eläinperäisen rasvan käsittelyyn. Tilaisuudessa keskustelu oli vilkasta ja ratkaisuvaihtoehtoja alettiin pohtia jo paikan päällä. Honkajoki Oy odottaakin saavansa useita ratkaisuja ongelmaan ja on myös valmis testaamaan useampaa kuin yhtä soveltuvaa vaihtoehtoa ongelman ratkaisemiseksi.

Kiertotaloushaaste osoittautui käytännössä toimivaksi tavaksi herättää kiinnostusta ja koota yhteen alan asiantuntijoita. Prizztech Oy:llä on jo tiedossa uusia haasteaihioita ja aihioiden kartoittamista jatketaan osana Circwaste Finland -hanketta.

Lisätietoa haastekilpailun tuloksista kerrotaan Materiaalit kiertoon-sivustolla joulukuussa! Kannattaa olla kuulolla!

Tuula Raukola
 

Tuula Raukola
Asiantuntija
Prizztech Oy

Lisätietoja

 

 

  • Tulosta sivu
Ei kommentteja. Ole ensimmäinen kommentoija.