Vuoden Kiertopalkinto Fazerin ksylitolitehtaalle – edelläkävijäyritys valmistaa teollisesti ksylitolia kauran kuoresta

Uutinen 22.4.2021 klo 10.49
© Liisa Eerola / Fazer

Vuoden Kiertopalkinto on myönnetty Fazerin ksylitolitehtaalle. Fazer rakentaa maailman mittakaavassa ainutlaatuisen ksylitolia kauran kuoresta valmistavan tuotantolaitoksen Lahteen. Laitos on erinomainen esimerkki modernin kiertotalouden innovaatiosta. Kiertopalkinto nostaa vuosittain esille kiertotaloutta edistyksellisesti edistäviä tahoja tai hankkeita, ja sen myöntää Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Circwaste-hanke.

Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Leif Schulman ojensi virtuaalisen diplomin Fazerin ksylitolitehdashankkeen johtajalle Anna Nicolille Kestävä kasvu kunnissa – rahoitusta ja ratkaisuja -webinaarissa torstaina 22.4.2021. Webinaarissa esiteltiin rahoitusmahdollisuuksia ja ratkaisuja kiertotalouden, ilmastonmuutoksen hillinnän, luontoarvojen ja sosiaalisen kestävyyden edistämiseen.

”Päädyin valinnassani painottamaan suurta mittakaavaa ja pitkälle ehtinyttä ratkaisujen kehitystä. Vuoden 2021 aikana käyttöön otettava Fazerin uusi ksylitolitehdas, joka käyttää raaka-aineenaan yrityksen oman tuotannon sivuvirtaa, kauran kuoria, demonstroi kiertotalouden teollisen mittakaavan mahdollisuuksia. Ekologista ja taloudellista kestävyyttä parannetaan samanaikaisesti. Lisäksi ksylitolia valmistava tehdas synnyttää Lahteen yli 30 uutta työpaikkaa, mikä on osoitus myös sosiaalisen kestävyyden edistymisestä”, sanoo Leif Schulman, Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja. ”Kaiken kaikkiaan Fazerin ksylitolitehdas on loistava esimerkki ratkaisuista, joita tarvitsemme yhteiskunnan kestävyysmurroksen aikaansaamiseksi.”

Fazer investoi ksylitolitehtaaseen 50 miljoonaa euroa. Investointi tukee yhtiön strategiaa olla kasvipohjaisten ruokaratkaisujen edelläkävijä.

”Tämä on upea tunnustus työlle, jota kiertotalouden ja vastuullisuuden eteen Fazerilla teemme. Olemme maailman ensimmäinen teollinen toimija, joka valmistaa kauran kuorista lisäarvotuotetta. Kyseessä on merkittävä elintarviketeollisuuden sivuvirta ja on hienoa olla luomassa sille uutta käyttötarkoitusta, joka mahdollistaa samalla kotimaista alkuperää olevan ksylitolin paluun markkinoille. Olemme erittäin otettuja tästä palkinnosta”, sanoo Anna Nicol, Fazerin ksylitolitehdashanketta vetävä johtaja Fazer Lifestyle Foodsilta.

Kauran kuoresta ksylitolia uudella teknologialla

Fazerin ksylitoli valmistetaan kauran kuorista, kauramyllyn sivuvirroista. Ksylitolitehdasta rakennetaan Fazerin kauramyllyn viereen Lahteen: tehtaasta tulee maailman ensimmäinen ksylitolitehdas, jonka raaka-aine tulee yrityksen omasta tuotannosta. Valmistusprosessi on ainutlaatuinen, sillä kauraa ei ole aiemmin hyödynnetty ksylitolin kaupallisessa valmistuksessa.

Ksylitolitehtaassa syntyvä kaurankuorimassa tulee toimimaan polttoaineena viereen rakennettavalle Lahden Energian biolämpölaitokselle, joka puolestaan tekee siitä uusiutuvaa lämpö- ja sähköenergiaa Fazerin Lahden tehdasalueelle ja pienentää näin tehtaan ympäristöjalanjälkeä.

"Kiertotalouden toteutuminen edellyttää arvoketjujen ajattelua uudella tavalla - kykyä nähdä ylijäämät raaka-aineena ja huomioida tämä jo prosessien suunnitteluvaiheessa. Fazerin uusi prosessi ksylitolin valmistamiseksi kotimaisista kaurapohjaisista sivuvirroista on erinomainen kestävän kasvun liiketoimintaesimerkki", sanoo Circwaste-hankkeen projektipäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskuskesta.

Ksylitolin kysyntä maailmalla kasvaa nopeasti ja arviolta 90 prosenttia Fazerin ksylitolitehtaan tuotannosta menee vientiin käytettäväksi elintarvike-, kosmetiikka- ja lääketeollisuudessa.

Tällä hetkellä Fazer työllistää Päijät-Hämeen maakuntakeskuksessa yli 700 henkilöä. Vuoden 2021 aikana käyttöön otettava ksylitolitehdas on synnyttänyt Lahteen jo yli 30 uutta työpaikkaa sekä se työllistää myös välillisesti.

Fazerin rakenteilla oleva ksylitolitehdas Lahdessa. © Robert Orthén / Fazer

Circwaste-hankkeen Kiertopalkinto

Circwaste-hanke yhdessä vaihtuvan arvovaltaisen valitsijatoimikunnan kanssa jakaa vuosittain kiertotalouden Kiertopalkinnon Materiaaliloikka-verkkopalveluun syötetyistä toimenpiteistä. Materiaaliloikka on verkkopalvelu, joka kannustaa kaikkia suomalaisia – niin yhteisöjä kuin yksityishenkilöitäkin – ottamaan käyttöön luonnonvaroja säästäviä, puhtaampia ja energiatehokkaampia tapoja tavaroiden ja palveluiden tuottamiseen. Toimenpiteet voivat olla kunnan, yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön toteuttamia. Palkittu saa diplomin ja julkisuutta. Ensimmäisen Kiertopalkinnon valitsi Suomen ympäristökeskuksen pääjohtaja Lea Kauppi vuonna 2019.

Lisää aiheesta

Lisätietoja

  • Johtaja Anna Nicol, Fazer Lifestyle Foods, etunimi.sukunimi@fazer.com, puh. 050 383 7735
  • Circwaste-hankkeen projektipäällikkö Tuuli Myllymaa, Suomen ympäristökeskus SYKE, puh. 0295 251 437, etunimi.sukunimi@syke.fi

  • Tulosta sivu