Lappeenranta kehittää metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirroista korvaajaa betonille

Uutinen 19.1.2018 klo 13.20
Laasti 285 163

Circwaste Edelläkävijäkunta Lappeenrannan kaupunki ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto yhteistyökumppaneineen ovat saaneet merkittävän rahoituksen EU:lta betonia korvaavan rakennusmateriaalin ja uudenlaisen kaupunkikuvan kehittämiseen. Kyseessä on kolmevuotinen hanke, jossa kehitetään uusi metsä- ja kaivosteollisuuden sivuvirtoja hyödyntävä komposiittimateriaali. Sivuvirrat, joita hyödynnetään, ovat tuhka, viherlipeäsakka, rikastushiekka sekä rakennus- ja kuitujäte. Tavoitteena on, että uudesta komposiittimateriaalista valmistetut tuotteet ovat pitkäikäisiä ja kierrätettäviä.

Urban infra revolution -hankkeen kokonaiskustannukset ovat 4,2 miljoonaa euroa, josta EAKR:n Urban Innovation Action (UIA) -ohjelma rahoittaa 80 prosenttia eli 3,4 miljoonaa euroa, loppu tulee hankkeeseen osallistuvilta organisaatioilta.

– Teknologisten ratkaisujen lisäksi tutkimme hiilidioksidipäästöjen vähentämistä ja uusia liiketoimintamalleja. Lisäksi hankkeen aikana kehitetään uuden materiaalin 3D-printtausta paikan päällä rakentamisessa, kertoo LUT:n Re-source-tutkimusalustan johtaja Mari Kallioinen.

Lue lisää hankkeesta